• Clementine van der Staay

  • Spaanse dans

  • Clementine volgde een klassieke dansopleiding aan de Nesta Brooking School of Dancing in Londen, waar naast ballet onder andere ook Spaanse dans en castagnetten gedoceerd werden. Ze vond het heerlijke lessen, deze spaanse danslessen vol passie; stampen met je voeten,elegant dansen met castagnetten. Met name het aardse karakter van deze dans, waar het draait om emotie; dat lag haar goed.

    Na haar dansopleiding waar Clementine na vele examens een bevoegdheid kreeg als dansdocente, werd haar gevraagd om balletlessen te komen geven aan de plaatselijke balletschool in Carrara, Italië. Ze bleef daar vier jaar. Daarna besloot ze om te vertrekken naar Spanje, om de echte flamenco te leren dansen. Ze verbleef daar twee en half jaar en ging daarna nog regelmatig terug om op de hoogte te blijven van de flamenco. Ze kreeg dansles van vooraanstaande artiesten als Manolo Marin en Matilde Coral te Sevilla en van 'La Tati' professionele dansschool 'Amor de Dios' te Madrid. 's Avonds liep ze alle kroegen af om de zigeuner artiesten te zien dansen met hun onovertroffen eigen stijl van dansen, wat voor hen een manier van leven is vol duende (bezieling) en natuurlijk ritme (zoals in de blues). Je kwam in een trance van dans, zang en gitaar en klappen, wat zo belangrijk is.

     

  • Daar leerde ze dansen á compas (ritme structuur) en het echte duende gevoel. Naast het dansen vanuit een choreografie is het ook belangrijk dat je goed kunt improviseren. Wel in de structuur van de muziek zoals in de jazz, en dit leerde ze van de zigeuners. Je hebt een trotse houding nodig, veel moed en technische muzikale kennis van de ritmes. Met al deze bagage keerde ze terug naar Nederland om de flamenco/Spaanse dans door te geven. Dit kan alleen per overlevering doorgegeven worden, want er staat niets op schrift. Clementine trad op voor allerlei formaties, straatfeesten, Spaanse cafe's ,bruiloften, feesten en partijen. Theateroptredens in combinatie met Indiaase en Spaanse artiesten.

    Clementine geeft danslessen voor alle leeftijden van 6 t/m 70 jaar. Met name het werken met kinderen vindt ze erg leuk, op jonge leeftijd beginnen is altijd een pré. In haar lessen leer je de Sevillanas dansen met castagnetten en de flamenco dansen met veel voetritmes, en diverse palo's (ritmische dansen) die de flamenco rijk is. Ze vind het belangrijk dat je er persoonlijk veel plezier aan beleeft, en dat je zowel solo als en groupe leert dansen.